Είναι μια νόσος που εξελίσσεται συνεχώς σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι η μεγαλύτερη μάστιγα του 20ου  αιώνα που κάθε χρόνο αυτή η μέρα μας το υπενθυμίζει. Ο ιός του HIV ή αλλιώς ιός του AIDS ή ιός της ανθρώπινης ανοσολογικής ανεπάρκειας, είναι μια αρρώστια όπου οι περισσότεροι από εμάς συνηθίζουμε να αγνοούμε και να μη δίνουμε την απαραίτητη σημασία στη σημαντικότητα της.

Γενικά

Ο HIV προσβάλλει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος οδηγώντας σε σταδιακή κατάρρευση της άμυνας του οργανισμού απέναντι σε ασθένειες. Οι ονομασίες HIV και AIDS μπορεί να συγχέονται γιατί και οι δύο αυτοί όροι περιγράφουν την ίδια νόσο. Σκεφτείτε το AIDS σαν μια προχωρημένη HIV νόσο. Το AIDS συνήθως παίρνει καιρό για να αναπτυχθεί από την στιγμή που το άτομο μολυνθεί με HIV- συνήθως μεταξύ δύο έως δέκα χρόνια ή και περισσότερο.

Τρόποι μετάδοσης

Είναι σημαντικό να σημειωθεί το γεγονός ότι ο φορέας του ιού δεν παρουσιάζει έντονα συμπτώματα και είναι άτομο ικανό για κοινωνική δραστηριότητα, έχοντας κάθε δικαίωμα να συνεχίσει τη ζωή του ανάμεσα μας, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Όμως, υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να μεταδοθεί ο ιός σε τρίτους:

1. Με τη σεξουαλική επαφή τόσο μεταξύ ανθρώπων ίδιου φύλου όσο και μεταξύ ανθρώπων διαφορετικού φύλου

2. Με το αίμα, όταν το αίμα του μολυσμένου ατόμου εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος του άλλου ατόμου

3. Από τη μολυσματική μητέρα στο νεογνό κατά την κύηση, το θηλασμό και τον τοκετό.

Η πρόληψη σώζει ζωές

* Μην αμελείτε τη συστηματική και σωστή χρήση προφυλακτικού σε κάθε είδους σεξουαλική επαφή, σε όλη τη διάρκεια και με κάθε ερωτικό σύντροφο.

* Επίσης πολύ σημαντική είναι και η αποφυγή επαναχρησιμοποίησης συρίγγων, ειδικότερα για τους τοξικομανείς.

* Μην ξεχνάτε ότι οι γενικές εξετάσεις αίματος ΔΕΝ ανιχνεύουν τον ιό ή τα αντισώματα του, γι’ αυτό το λόγο απαιτείται μια ειδική εξέταση για να διαπιστωθεί αν κάποιος έχει μολυνθεί. Η ανίχνευση της HIV λοίμωξης στηρίζεται στην εξέταση αίματος 4ης γενιάς.

Όταν δεν έχουμε την απαραίτητη ενημέρωση, ξεχνάμε το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Μάλιστα, όσο η κοινωνία είναι απορριπτική προς τους φορείς και τους ασθενείς του AIDS, αυτοί αποφεύγουν να απευθυνθούν στο γιατρό, κρύβοντας τη μόλυνση τους φοβούμενοι τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ο φορέας έχει ανάγκη τη στήριξη των συνανθρώπων του και όχι την υποτίμηση τους.

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS 

Για 16η χρονιά θα πραγματοποιηθούν σήμερα στη Θεσσαλονίκη πληθώρα εκδηλώσεων στο πλαίσιο της Παγκόσμιας ημέρας AIDS, υπό την επιμέλεια του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ ( Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψη Νοσημάτων) σε συνεργασία με άλλους σημαντικούς φορείς της πόλης και όχι μόνο. Ειδικότερα, στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στην Πλατεία Αριστοτέλους, μπροστά από τον κινηματογράφο «Ολύμπιον» θα λάβουν χώρα σειρά εκδηλώσεων, με στόχο την ενημέρωση αλλά και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που αφορούν στο HIV/AIDS. Το μήνυμα όλης της εκδήλωσης είναι «Ενημερώσου- Προφυλάξου- Στήριξε- Αγκάλιασε- Εξετάσου» και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα μοιράζονται σχετικά διαφημιστικά έντυπα και προφυλακτικά. Φυσικά, δε θα λείψουν και πολιτισμικά δρώμενα με τη συμμετοχή χορευτικών και θεατρικών ομάδων. Επίσης, η αφή κόκκινων κεριών που θα σχηματίζουν το διεθνές σήμα ευαισθητοποίησης του AIDS, θα πραγματοποιηθεί στις 19:30.aids

Στην Αθήνα το Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Βουλή των Ελλήνων φωταγωγήθηκαν με την κόκκινη κορδέλα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας ημέρας κατά του AIDS.

Ο καθένας μπορεί να έχει μολυνθεί από τον ιό του AIDS και να μην το γνωρίζει.

Ενημερώσου – Προφυλάξου – Στήριξε – Αγκάλιασε – Εξετάσου

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Xrysa Xamatzi

Ονομάζομαι Χρύσα Χαμαμτζή και είμαι φοιτήτρια Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ. Είμαι γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιά και δηλώνω ερωτευμένη με την πόλη μου. Αυτό που με χαρακτηρίζει, είναι ότι μιλάω πολύ και “πάσχω” από τη ψυχική νόσο της τελειομανίας. Αυτό που μου δίνει ενέργεια, είναι η γυμναστική και το χαμόγελο της μαμάς μου. Η μεγάλη μου αδυναμία είναι τα σκυλιά και ο μεγαλύτερος μου φόβος η μοναξιά. Στους ανθρώπους με απωθεί η αγένεια και με ελκύει η αποφασιστικότητα. Η δημοσιογραφία για μένα είναι τρόπος ζωής, καθώς με συναρπάζει το γεγονός πως θα μεταδώσω μια πληροφορία ή ένα μήνυμα στο κοινό, και με αυτό τον τρόπο θα τους δημιουργήσω ένα οποιοδήποτε συναίσθημα. Αυτό που επιδιώκω και ονειρεύομαι ; Mια δική μου ραδιοφωνική εκπομπή.