Για όσους δε γνωρίζουν τι εστί «Stand up Comedy» (όπως εγώ μέχρι πριν λίγες μέρες), πρόκειται για ένα είδος κωμωδίας με ζωντανό κοινό και βασικό στόχο, το γέλιο! Αν και ξενόφερτο, το stand up comedy έχει αρχίσει να ανθίζει στην Ελλάδα και ειδικά τα τελευταία 5 χρόνια, με την σκηνή να ανεβαίνει επίπεδο, τόσο σε Αθήνα όσο και σε Θεσσαλονίκη.

Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες Stand up, οι Open Mic, όπου δίνεται η ευκαιρία σε νέους ή και παλαιότερους κωμικούς να δοκιμαστούν στο πεντάλεπτο και οι επαγγελματικές, από έμπειρους κωμικούς και δοκιμασμένα κείμενα.

Εμείς, λοιπόν, παρακολουθήσαμε μία τέτοια παράσταση, με πρωταγωνιστές πέντε ταλαντούχους κωμικούς, στον όμορφο και ζεστό χώρο του καφέ-μπαρ «Σούσουρο» (Βοσπόρου 54, Κ.Τούμπα)  και μας άρεσε πολύ!

Συγκεκριμένα, στην παράσταση συμμετείχαν ο Βαγγέλης Μουλαράς, ο Ανδρέας Πασπάτης, ο Θανάσης Cain Σαμαράς, ο Κώστας Κουτάνης (guest), ενώ παρουσιαστής της βραδιάς ήταν ο Βασίλης Κατέρης.

Το καλύτερο στοιχείο στο stand up είναι ότι είναι εξ’ ολοκλήρου δημιούργημα του εκάστοτε κωμικού, από το κείμενο μέχρι και την σκηνοθεσία, όπως μας ανέφερε ο κωμικός Βαγγέλης Μουλαράς, ενώ το πιο σημαντικό είναι να γελάσει το κοινό!

Αν και έχει ξεκινήσει κυρίως από την Αμερική και την Αγγλία, το stand up comedy έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να προσελκύσει το ελληνικό κοινό και παρατηρείται πως όλο και περισσότερος κόσμος πηγαίνει σε τέτοιου είδους παραστάσεις, δίνοντας το βήμα σε νέους κωμικούς να κάνουν την εμφάνισή τους. Αν και «ανδροκρατούμενη» η εν λόγω παρέα, ο Βαγγέλης μας είπε πως υπάρχουν πολλές και αξιόλογες γυναίκες κωμικοί στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν πολλά να προσφέρουν στην σκηνή του stand up (να είστε εκεί στην επόμενη παράσταση, wink-wink)!

Ο headliner της παράστασης, Ανδρέας Πασπάτης, τόνισε πως όταν ξεκίνησε ο ίδιος πριν 8 περίπου χρόνια, το stand up ήταν σχεδόν άγνωστο, σε αντίθεση με τα τελευταία 3 χρόνια που έχει γίνει αποδεκτό και αγαπητό από το κοινό.

Ο ίδιος ξεκίνησε να γράφει τα κείμενά του με πηγή έμπνευσης τις «Νύχτες Κωμωδίας» της Λουκίας Ρικάκη, αλλά και το ίντερνετ, ενώ βλέπει την σκηνή να αναπτύσσεται δυναμικά και συνεχώς!

Εμείς τους απολαύσαμε όλους, γελάσαμε πολύ και σου συστήνουμε ανεπιφύλακτα να πας σε μία τέτοια παράσταση (εάν δεν το έχεις κάνει ήδη). Μπορείς, λοιπόν, να παρακολουθήσεις τον Ανδρέα Πασπάτη, την Ήρα Κατσούδα και τον Θανάση Cain Σαμαρά στον ρόλο του opening act, στο θέατρο Αθήναιον (Βασ. Όλγας 35), για όλα τα σαββατοκύριακα του Ιανουαρίου, πέραν του πρώτου, ενώ, όπως μας πληροφόρησε ο Βαγγέλης Μουλαράς, διοργανώνεται Open Mic στις 6 Ιανουαρίου, στο Υπόγειο (Κ. Μελενίκου 13), δίνοντας ευκαιρία σε νέες, αλλά και γνωστές φωνές να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους! Μη τους χάσεις!

 

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Lina Kasandrinou

Είμαι η Λίνα, περήφανη Χαλκιδικιώτισσα με έδρα την Θεσσαλονίκη. Σπουδάζω Δημοσιογραφία & ΜΜΕ, με αγάπη τόσο στο γραπτό κείμενο, όσο και στην επικοινωνία. Μου αρέσει η πολυκοσμία της πόλης, οι βόλτες και το κρασί νωρίς το βράδυ με φίλους. Γοητεύομαι τόσο εύκολα όσο απογοητεύομαι, ενώ με συνεπαίρνουν οι όμορφοι χώροι, οι άγνωστες γωνίες της πόλης, τα ταξίδια και οι φωτογραφίες. Εμμονική με την τάξη (και ειδικά με τα δύο αυτά βαζάκια που ώρα παρατηρώ να μην είναι στοιχισμένα), το πρόγραμμα και την αίσθηση του χειμώνα. Όνειρό μου, να δω από κοντά το Βόρειο Σέλας. Stay tuned…