Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων θα ήθελαν να έχουν έναν άνετο σκύλο με ταμπεραμέντο, ειδικά όταν ζουν μαζί του μέσα στο σπίτι.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου είτε από γενετικής πλευράς, είτε κάποιου τραυματικού περιστατικού, μερικοί σκύλοι αγχώνονται, φοβούνται και σοκάρονται με αποτέλεσμα να γίνονται επιθετικοί ή να μας αποφέυγουν. Το πιο σύνηθες είναι να τους βλέπουμε να τρέμουν ή να μας γαβγίζουν σε οποιαδήποτε απότομη κίνηση και να κάνουμε ή οταν τους γνωρίζουμε νέους ανθρώπους.

Οι τρόποι αποκατάστασης ενός ντροπαλού σκύλου είναι αρκετοί και περίπλοκοι και σαφώς απαιτούν αρκετό χρόνο και προσπάθεια, όμως υπάρχουν κάποια βήματα που είναι απαραίτητα για να χτίσετε την μεταξύ σας εμπιστοσύνη.

Υπομονή και επιμονή

Μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο, μπορεί και 2 μέρες μέχρι ο σκύλος σας να αρχίσει να σας εμπιστεύεται και να νιώθει οικία μαζί σας. Η δική σας υπομονή θα τον αφήσει το χρόνο να αντιληφθεί πως δεν πρόκειται να του κάνετε κάποιο κακό και έτσι σιγά-σιγά θα αρχίσει να αφήνετε. Όσο εκείνος θα χαλαρώνει με την παρουσία σας, εσείς θα αρχίσετε να του μαθαίνετε κάποιες απλές εντολές (βασικής υπακοής) επιβραβέυοντάς τον αρκετά!

Σε αυτό το κομμάτι χρειάζεται η επιμονή. Αυτό θα τον βοηθήσει να αισθάνεται άνετα μαζί σας. Σε αυτή τη πορεία μπορείτε να του γνωρίζετε και κάποιους περαστικούς/ξένους/ζώα και νέα μέρη. Είναι σημαντικό από εσάς να μην απογοητεύεστε εύκολα πιέζοντας τον παραπάνω απ’ όσο «αντέχει» καθώς αυτό θα τον οδηγήσει σε μεγαλύτερη φοβία. Η παραμικρή απότομη ή δυσάρεστη προσέγγιση του, θα τον αγχώσει παραπάνω και ύστερα θα χρειαστεί περισσότερος χρόνο για να επαναληφθεί η ίδια κατάσταση.

Εσείς ειστε το μοναδικό άτομο που εμπιστεύεται, και όταν θυμώνετε μεταφέρεται η αναστάτωση στον σκύλο σας. Μείνετε σταθεροί και ο σκύλος σας θα αρχισεί να νιώθει αυτοπεποίθηση.

Πολλές βόλτες

Πολλοί σκύλοι είναι ντροπαλοί επειδή δεν έχουν εκτεθεί σε αρκετό κόσμο. Ξεκινήστε με τη γειτονιά σας και τα μικρά στενάκια όπου νιώθει άνετα. Ένα παιχνίδι μπορεί να τον βοηθήσει να ξεχαστεί σε ένα κοντινό πάρκο και στη πορεία ίσως σε κάποιο μικρό μαγαζάκι με λίγο κόσμο. Όσο περισσότερο βλέπει τον έξω κόσμο, τόσο πιο άνετος θα αρχίσει να νιώθει καθώς τίποτα δεν θα τον τρομάζει πια ή θα του προκαλεί κάτι αρνητικό.

Είναι αρκετά σημαντικό να παρατηρείτε τόσο τις αντιδράσεις του σκύλου σας, όσο και όποιον άνθρωπο ή άλλο ζώο τον πλησιάζει διότι μπορεί να είναι μια τραυματική εμπειρία. Δώστε του χρόνο να κάνει εκείνος τη πρώτη επαφή σε οτιδήποτε θελήσει να μυρίσει. Να θυμάστε να μην τον πάρετε αγκαλιά ή να τον χαϊδεύεται πολύ σε αυτές τις βόλτες. Θα χρειαστεί να περπατάτε με αυτοπεποίθηση και σκοπό, δείχνοντας τον σκύλο σας ότι τίποτα ανησυχητικό δεν συμβαίνει γύρω σας. Αν τρομάξει από κάποιο θορυβώδες όχημα ή μεγάλο φορτηγό τότε συνεχίστε κανονικά τη πορεία σας.

Το καλύτερο που μπορείτε να του μάθετε είναι ότι δεν θα του συμβεί τίποτα όσο περπατάει δίπλα σας.

Training

Ένα μάθημα εκπαίδευσης ή agility ή οτιδήποτε άλλο θα μεταφέρει τον σκύλο σας σε ένα καινούργιο μέρος με διάφορες θετικές παραστάσεις, επιβραβέυοντας τον. Η θετική ενίσχυση με τρικς ή ασκήσεις με μικρά εμπόδια θα τον βοηθήσουν να ενεργοποιήσει τη χαμένη του ενέργεια. Οι μικρές  εξορμήσεις μαζί του είναι το κλειδί για το δέσιμο της σχέση σας. Όσο πιο συχνά  δραστηροποιείστε μαζί τόσο πιο πολύ θα εξελίσσεται προς το καλύτερο και σιγά-σιγά θα αναβαθμίζετε την μεταξύ σας εμπιστοσύνη.

Μπορεί να μην αποκτήσετε έναν τρισχαριτωμένο ατρόμητο σκύλο αλλά σίγουρα θα τον βοηθήσετε να εμπιστευτεί κάποιον και να ζήσει μια ευτυχισμένη ζωή.


Βιργινία Τσιγαρά

Cobrelius Project

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

be2live team

Το όνομά της δεν είναι τυχαίο, είναι το κορίτσι με το γλυκό χαμόγελο στην στάση του λεωφορείου, η διπλανή παρέα στο μπάρ, ο κολλητός σου που μόλις χώρισε... Ναι! Αυτό το τυπάκι της διπλανής πόρτας που την έχει πατήσει παραπάνω από μία φορά, σαν την be2live μας. Στο πλευρό της βρίσκονται φίλοι και μη, πρόθυμοι να αποτρέψουν άλλο ένα στραβοπάτημα της ή ακόμα να μοιραστούν την δική τους ιστορία μαζί σας. Η στήλη του gameofthoughts ανυπομονεί για την δική σου ιστορία, σε ένα παιχνίδι αληθινών σκέψεων. Και να θυμάσαι, πως το πιο σημαντικό όταν την πατάς είναι να χαμογελάς!