Βρισκόμαστε σε εποχή πανελληνίων. Περίεργη περίοδος θα την έλεγα. Πιστεύω πως όλοι μας λίγο ή πολύ έχουμε κοντά μας παιδιά που δίνουν εξετάσεις και έχουν φιλοδοξίες να περάσουν στην σχολή της επιλογής τους.

Άλλοι έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα, άλλοι όχι και τόσο και κάποιους δεν τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Έχοντας περάσει αρκετά χρόνια από τότε που έδωσα εγώ πανελλήνιες, μπορώ να σου πω με σιγουριά, ότι τα καλύτερα έρχονται. Επίσης μπορώ να σου δώσω κάποια tips για να προετοιμάσεις το μηχανογραφικό σου.

 

  • Ακολούθα το όνειρό σου! Βάλε πρώτη τη σχολή που θα ήθελες ιδανικά να περάσεις ανεξάρτητα από το αν πιστεύεις πως δεν θα μπεις σε αυτήν. Τα μόρια αλλάζουν κάθε χρόνο και ποτέ δεν ξέρεις τι πρόκειται να συμβεί!
  • Μην ακούσεις κανέναν για την σειρά που θα βάλλεις τις σχολές που θέλεις. ΚΑΝΕΝΑΝ! Ούτε γονείς, ούτε καθηγητές, αδέλφια , ξαδέλφια… Η σχολή που θα περάσεις είναι καθαρά δική σου επιλογή, όπως ακριβώς είναι κι η ζωή σου. Έχω φίλη που έβγαλε πάνω από 19.000 μόρια , την πίεζαν όλοι να βάλλει την νομική πρώτη, και έβαλε την φιλολογία επειδή αυτό ήταν το όνειρό της. (Ευάρα, ναι, για σένα λέω)
  • Αν δεν το έχεις κάνει κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ψάξε τι μαθήματα έχουν οι σχολές του πεδίου σου, τι προοπτικές σου δίνουν και πόσα πράγματα μπορείς να κάνεις μέσα σε αυτές.
  • ΜΗΝ ΣΚΕΦΤΕΙΣ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ! Όσο περίεργο και αν σου ακούγεται αυτό, μην το κάνεις. Σε τέσσερα ή πέντε χρόνια που θα ολοκληρώσεις τις σπουδές σου και θα πάρεις πτυχίο δεν ξέρεις σε τι κατάσταση θα είναι η οικονομία της Ελλάδας και τι επαγγελματική αποκατάσταση θα έχει η σχολή σου.
  • Και το βασικότερο! ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΟΥ! Αυτή είναι και η πιο σημαντική συμβουλή που έχω να σου δώσω.

Ξέρω ότι το άγχος, είναι μεγάλο, το έχω βιώσει. Δεν θα κριθεί η ζωή σου από τις πανελλήνιες , ούτε τι άνθρωπος είσαι. Οι άνθρωποι που σε αγαπούν, δεν θα πάψουν να το κάνουν, αν δεν περάσεις στην σχολή που εκείνοι θα ήθελαν ως παιδιά.

Ξέρω ότι η ηλικία των 18 είναι μικρή για να αποφασίσεις πoιο θα είναι εκείνο το πεδίο που θα ασχοληθείς για όλη τη ζωή σου, αλλά ποιος σου είπε πως στην πορεία δεν μπορείς να το αλλάξεις; Οι περισσότερες σχολές δίνουν πολλές δυνατότητες να αναπτύξεις δεξιότητες που ποτέ δεν φανταζόσουν. Προσπάθησε να κάνεις την καλύτερη επιλογή για εσένα!

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Eleni Ntouni

Είμαι η Ελένη και ποτέ δεν είχα φανταστεί τον εαυτό μου να γράφει. Μικρή που με ρωτούσαν τι ήθελες να γίνεις όταν μεγαλώσεις, έλεγα «Λουλουδού», αργότερα «Περιπτερού» και μετά είπα να γίνω μαθηματικός. Αμ δε… Ξεκίνησα να παίζω SIMSκαι ο έρωτας μου για την Αρχιτεκτονική δεν άργησε να έρθει. Με αίμα (τα κοπίδια κόβουν πολύ), δάκρυα και ιδρώτα κατάφερα να περάσω στην Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ και πλέον να κάνω την διπλωματική μου πάνω στην Formula 1. Είμαι βέρα Αθηναία και μπορώ να δηλώσω με περηφάνια πως την Αθήνα την αγαπώ αθεράπευτα. Λέω το σουβλάκι καλαμάκι και την μπουγάτσα με τυρί, τυρόπιτα. Λατρεύω τα ταξίδια, το θέατρο, τον κινηματογράφο , τον Γιάννη Στάνκογλου και τον Σάκη Ρουβά. Δύσκολα θα με βρεις σπίτι μου να κάθομαι χωρίς να κάνω κάτι. Γενικά δύσκολα θα με βρεις σπίτι μου. Οι φίλοι μου εκνευρίζονται με την αισιοδοξία μου και την δυσκολία μου να γίνω ρομαντική. Εκνευρίζομαι δύσκολα και το πιο συνηθισμένο μέρος που μπορεί να με βρει κάποιος είναι στα Εξάρχεια να κόβω χαρτόνια και να συναρμολογώ μακέτες.