Κάπου δίπλα στη ρωμαϊκή αγορά, στην καρδιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης, συναντά κανείς το Μπιτ Παζάρ. Μια αγορά ιδιόμορφη, σταματημένη σε μια άλλη εποχή, δίνοντας την δυνατότητα σε κάποιους να βρουν τον ¨χρυσό¨ που δεν θελαν κάποιοι άλλοι. Από δισκοπωλεία,  παλαιοπωλεία, μαγαζάκια με χάλκινα, με σπάνιες συλλογές, αντίκες, πράγματα αξίας, αλλά και  διαμάντια ακατέργαστα, μπορεί να βρει κανείς στην υπαίθρια αυτή αγορά, αρκεί να ψάξει καλά.

Η αίσθηση του παλιού, ή αλλιώς για τους πιο μοντέρνους το vintage, είναι διαφορετική, κουβαλάει μια ιστορία, ένα παρελθόν, δεν είναι απλά ένα βάζο, απλά μια καρέκλα, είναι ότι άφησε ο χρόνος πίσω του για να μας θυμίζει μία άλλη εποχή που δεν ζήσαμε. Ίσως οι λάτρεις του παλιού βρίσκουν μέσα από αυτά τα χειροποίητα δέρματα, τις δαντέλες, το μπρούντζο και το ασήμι, έναν τρόπο να βιώσουν περισσότερους χωροχρόνους στον μικρόκοσμο τους.

Η Θεσσαλονίκη είναι σταυροδρόμι πολλών πολιτισμών και θρησκειών, αλλά και τελικός προορισμός πολλών προσφυγικών ρευμάτων. Αντιλαμβάνεται κανείς λοιπόν από πόσο μακριά έχουν φτάσει πολλά από τα αντικείμενα που βρίσκονται σήμερα στο Μπιτ Παζάρ, αλλά και τι σημασία έχουν.

Κάπου εκεί στην οδό Τοσίτσα 3 βρίσκεται από το 1966 το επιπλοποιείο και μετέπειτα παλαιοπωλείο του Ηλία Βούκα, που πλέον έχει περάσει στη δεύτερη γενιά  και το έχει αναλάβει ο υιός, Ιωάννης Βούκας. Τον συναντήσαμε και είχε δύο λόγια να μας πει.

 

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Ioanna Zarotiadou

Η Ιωάννα ήρθε σε τούτο εδώ τον κόσμο κάπου στην δεκαετία του 90’, πάππου προς πάππου Σαλονικιά. Θα ήθελε πολύ να έχει αδέλφια, αλλά ήρθαν οι φίλοι στην ζωή της να καλύψουν αυτό το κενό. Όταν την ρωτούσαν τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει έλεγε, «Θέλω να φτιάξω ένα μεγάλο σπίτι για τα παιδάκια που δεν έχουν γονείς και για ανθρώπους που δεν έχουν σπίτι και πεινάνε», (ακόμα το θέλει). Αργότερα απαντούσε «Εγκληματολόγος», το πολύ το CSI σε αυτές τις ευαίσθητες ηλικίες δεν κάνει καλό! Ακολούθησε μια μεγάλη αγάπη για την μαγειρική, της άρεσε όμως και η διακοσμητική, αα και η αισθητική , να μην ξεχάσω και την μόδα και... κάπου εκεί βρήκε τον τρόπο να τα κάνει όλα παράλληλα και είπε, «Θα γίνω δημοσιογράφος και θα κάνω μια εκπομπή που θα τα συνδυάζει όλα»! Σπουδάζει στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ στο Α.Π.Θ και μπορείτε να την γνωρίσετε στην agathiara.gr.