«Αν οι μύθοι για τη δημιουργία περιγράφουν την πραγματικότητα ολόκληρου του σύμπαντος, τότε οι κόσμοι που δημιουργεί το παιδί με το παιχνίδι αποτελούν έναν μικρόκοσμο αυτού του κοσμικού χώρου» (Cattanach, 2003).

Η παιγνιοθεραπεία είναι μία ψυχοθεραπευτική μέθοδος, η οποία εφαρμόζεται κυρίως σε παιδιά και μπορεί να φανεί χρήσιμη και σε περιπτώσεις ενηλίκων. Βασική αρχή αυτής της μεθόδου είναι ότι το παιχνίδι αποτελεί ένα σημαντικό μέσο έκφρασης συναισθημάτων, επιθυμιών και σκέψεων και γι’ αυτό το λόγο είναι καίριας σημασίας η ύπαρξη του στη ζωή των παιδιών.

Επειδή λοιπόν το παιχνίδι θεωρείται τόσο βασικό μέσο έκφρασης, ο κατάλληλα εκπαιδευμένος παιγνιοθεραπευτής δημιουργεί ένα περιβάλλον το οποίο είναι ασφαλές για το παιδί, ώστε να εκφραστεί και να διαχειριστεί συναισθήματα και καταστάσεις που το απασχολούν. Η διαδικασία αυτή χρησιμοποιεί αισθητηριακό παιχνίδι, προβολικό παιχνίδι με διάφορα αντικείμενα αλλά και παιχνίδι ρόλων. Ο θεραπευτής λοιπόν προσφέρει στο παιδί ερεθίσματα που ενθαρρύνουν την έκφρασή του και το κάνουν να το απολαύσει χωρίς να το βλέπει σαν μία συνεδρία.

Μερικά παιδιά προτιμούν συγκεκριμένα αντικείμενα και μορφές παιχνιδιού, ενώ άλλα κινούνται ελεύθερα και αλλάζουν μορφές κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Παιδιά τα οποία έχουν δεχτεί πολύ λίγα ερεθίσματα στα πρώτα στάδια της ζωής τους, παιδιά τα οποία ζουν με ανάδοχες οικογένειες, παιδιά τα οποία έχουν βιώσει κακοποίηση ή παιδιά που έχουν βιώσει την απώλεια κάποιου γονέα, μπορούν να ωφεληθούν πάρα πολύ από την παιγνιοθεραπεία.

Σε όλες τις περιπτώσεις βέβαια αυτό που αποτελεί προτεραιότητα του θεραπευτή είναι να νιώθει το παιδί ασφάλεια και εμπιστοσύνη και να καταλαβαίνει τις διαφορετικές ανάγκες του κάθε παιδιού. Το ίδιο το παιδί έρχεται στην παιγνιοθεραπεία και μαζί με το θεραπευτή δημιουργούν έναν κόσμο που το παιδί τον μοιράζεται και τον διαπραγματεύεται. Ο θεραπευτής είναι εκεί αλλά στην ουσία αυτός ο κόσμος ανήκει στο παιδί και λειτουργεί σαν γέφυρα που ενώνει την πραγματικότητα με τη φαντασία.

Το μέλημα λοιπόν των μητέρων θα πρέπει να είναι το να μπορούν να αφουγκράζονται σωστά τις ανάγκες των παιδιών τους, να μην παραβλέπουν πιθανά ψυχολογικά, συναισθηματικά ή συμπεριφορικά θέματα που μπορεί να παρουσιάζουν τα παιδιά τους και να αναζητούν κατάλληλα εκπαιδευμένους θεραπευτές που μπορούν να βοηθήσουν  πραγματικά και ουσιαστικά!

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Theognosia Soldatou

Μεγάλωσα στην Καστοριά μία πόλη όπου η λίμνη είναι το κύριο χαρακτηριστικό της. Επηρεασμένη λοιπόν από αυτό το τοπίο, από μικρή έλεγα ότι όταν μεγαλώσω ήθελα να γίνω γιατρός για τους κύκνους. Μεγάλωσα λοιπόν και κατάλαβα ότι το όνειρό μου ήταν λίγο παιδικό, οπότε ωρίμασα εγώ, ωρίμασαν και οι στόχοι μου. Σπούδασα Ψυχολογία και ειδικεύτηκα στην Συμβουλευτική και την Ειδική Αγωγή. Από τα πρώτα κιόλας βήματα ασχολήθηκα με τα παιδιά και δούλεψα σε αρκετούς σχετικούς χώρους της Θεσσαλονίκης. Επειδή όμως το να δουλεύεις με παιδιά χρειάζεται αντοχή σωματική και ψυχική, θα με βρεις να συχνάζω σε κάποιο γυμναστήριο της πόλης ή σε κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο.