«Η μαμά είναι έγκυος θα αποκτήσεις αδερφάκι!», είναι τα λόγια που μπορεί να προκαλέσουν στο παιδί άγχος, αγωνία, ίσως και ζήλια. Όταν έρχεται ένα δεύτερο μωρό στην οικογένεια, οι γονείς οφείλουν να προετοιμάσουν κατάλληλα και να μιλήσουν στο πρώτο παιδί ανεξάρτητα από την ηλικία του. Μέχρι την ημέρα της γέννησης του δεύτερου παιδιού, το πρωτότοκο υπήρξε μοναχοπαίδι και απολάμβανε την απόλυτη αφοσίωση και προσοχή των γονιών του. Η ζήλια είναι ένα πολύ πιθανό συναίσθημα που μπορεί να προκύψει και να προκαλέσει προβλήματα στη συμπεριφορά.

Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν και να ενημερώνονται για τις επερχόμενες αλλαγές στην οικογένεια και μάλιστα αλλαγές που θα επηρεάσουν σημαντικά τη ζωή τους. Στην περίπτωση εγκυμοσύνης της μητέρας το παιδί βλέπει τη κοιλιά που μεγαλώνει και σίγουρα έχει καταλάβει ότι κάτι συμβαίνει. Οι γονείς πρέπει να μιλήσουν μαζί του και να του εξηγήσουν ότι η μαμά θα γεννήσει ένα μωράκι το οποίο θα είναι αδερφάκι του.

Επιπλέον, πρέπει να του εξηγήσουν όλη τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, ότι δηλαδή η μητέρα θα χρειαστεί να πάει στο νοσοκομείο για λίγες μέρες για να τη βοηθήσουν οι γιατροί να γεννήσει το μωρό και το παιδί δε θα μπορεί να την επισκεφτεί, αλλά θα μπορεί να μιλάει μαζί της στο τηλέφωνο. Θα του πουν επίσης ότι το μωρό, όταν έρθει στο σπίτι με τη μαμά, θα είναι πολύ μικρό και ευαίσθητο και δε θα μπορεί να παίζει μαζί του μέχρι λίγο να μεγαλώσει. Θα μπορεί όμως να βοηθάει τη μαμά να το φροντίζει.

Σε περίπτωση που το παιδί παρουσιάσει έντονη ζήλια απέναντι στο αδερφάκι του, οι γονείς οφείλουν τα καταλάβουν τα συναισθήματα του και να του εκφράσουν την κατανόησή τους. Η ζήλια πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κάτι το φυσιολογικό και αναμενόμενο ώστε να χειριστεί και με ψυχραιμία. Βέβαια πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι το παιδί μπορεί να ζηλεύει και είναι φυσιολογικό αλλά αυτό δε σημαίνει ότι επιτρέπεται να βλάψει το μωρό. Το σημαντικότερο είναι να παρακινούν οι γονείς το παιδί να μιλάει μαζί τους και να εκφράζει τα συναισθήματά του.

Επίσης μπορούν να του δείξουν εναλλακτικούς τρόπους για να ανακουφίζεται από την ένταση που νιώθει πχ. να ξεσπάει σε μία κούκλα. Βοηθητικό είναι το μεγαλύτερο παιδί να έχει στο σπίτι το δικό του χώρο και το δικό του ξεχωριστό χρόνο με τους γονείς και να κάνουν πράγματα μαζί στα οποία το μωρό δε θα μπορεί να συμμετέχει. Έτσι το παιδί θα αισθάνεται ότι είναι το μεγαλύτερο και μπορεί να συμμετέχει σε πράγματα που κάνουν οι μεγάλοι. Ενισχύοντας τη μοναδικότητα του παιδιού δε θα υπάρχει φόβος μήπως κάποιος άλλος «του φάει τη θέση» στην προσοχή και την αγάπη των γονέων. Αυτά βέβαια ισχύουν και για το δεύτερο μωρό, όταν πλέον μεγαλώσει λίγο και αρχίσει να αντιλαμβάνεται.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να τονιστούν τα θετικά του να έχει κάποιος αδέρφια. Τα παιχνίδια που θα κάνουν μαζί,  το χρόνο που θα περνάνε, τα αστεία και τις καταστάσεις που θα μοιράζονται και θα καταλαβαίνουν μόνο αυτοί και κανένας άλλος.

Επομένως, οι γονείς πρέπει να επιτρέπουν σε ένα παιδί να αισθάνεται ζήλια και να μην το ενοχοποιούν, οφείλουν όμως να οριοθετούν της εκδηλώσεις ζήλιας και να το βοηθούν να βάζει τα συναισθήματά του σε λόγια, ενισχύοντας ταυτόχρονα την επικοινωνία και την εμπιστοσύνη μέσα στα πλαίσια της οικογένειας!

 

Πηγή: «Πώς να μιλήσετε σε ένα παιδί για….». Γραμμή σύνδεσμος για τους γονείς.

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Theognosia Soldatou

Μεγάλωσα στην Καστοριά μία πόλη όπου η λίμνη είναι το κύριο χαρακτηριστικό της. Επηρεασμένη λοιπόν από αυτό το τοπίο, από μικρή έλεγα ότι όταν μεγαλώσω ήθελα να γίνω γιατρός για τους κύκνους. Μεγάλωσα λοιπόν και κατάλαβα ότι το όνειρό μου ήταν λίγο παιδικό, οπότε ωρίμασα εγώ, ωρίμασαν και οι στόχοι μου. Σπούδασα Ψυχολογία και ειδικεύτηκα στην Συμβουλευτική και την Ειδική Αγωγή. Από τα πρώτα κιόλας βήματα ασχολήθηκα με τα παιδιά και δούλεψα σε αρκετούς σχετικούς χώρους της Θεσσαλονίκης. Επειδή όμως το να δουλεύεις με παιδιά χρειάζεται αντοχή σωματική και ψυχική, θα με βρεις να συχνάζω σε κάποιο γυμναστήριο της πόλης ή σε κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο.