Αφού σας έχω δείξει διάφορα είδη προγραμμάτων γυμναστικής, ήρθε η ώρα να σας αναφέρω και τα λάθη που κάνετε κατά τη διάρκεια της άσκησης σας αλλά και γενικότερα στον τρόπο με τον οποίο γυμνάζεστε. Βέβαια, ίσως πιστεύετε ότι τα περισσότερα είναι μικρά και ασήμαντα και ότι εφόσον δεν είστε και επαγγελματίες δεν είναι λάθη στα οποία πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία . Αντιθέτως όμως, μπορεί αυτά τα λάθη να είναι οι λόγοι που δεν έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα και  που σας απομακρύνουν χωρίς καν να το αντιλαμβάνεστε από τους στόχους σας.

Πάμε λοιπόν να μάθουμε τη λίστα με τις top 10 παγίδες του γυμναστηρίου.

  1. Όσον αφορά τον τρόπο σκέψης στο γυμναστήριο, οι περισσότερες γυναίκες συνηθίζουν να φτιάχνουν ένα πλασματικό πρότυπο στο μυαλό τους, κάνοντας σύντομες χρονικά υπερπροσπάθειες προκειμένου να το φτάσουν μέσα σε δύο με τρεις εβδομάδες. Αυτό φυσικά τις κουράζει υπερβολικά, απογοητεύονται καθώς δε φτάνουν το στόχο τους και τα παρατάνε.
  1. Μια άλλη τάση που έχουν οι γυναίκες είναι ότι θέλουν να επικεντρώνονται μονίμως στην περιοχή όπου έχουν το πρόβλημα. Δηλαδή, όλες τους ασκήσεις εστιάζουν μόνο σε εκείνο το σημείο, θεωρώντας πως αυτό είναι το σωστό. Το σωστό όμως είναι να δουλεύουμε συνδυαστικά και με την ίδια ένταση ασκήσεις για όλο το σώμα. Πρέπει να έχουμε υπομονή, καθώς όπου υπάρχει το περισσότερο πρόβλημα, σημαίνει ότι εκεί βρίσκονται οι λιποαποθήκες μας και την επιθυμητή διαφορά θα τη δούμε στο τέλος.
  1. Το τρίτο λάθος αφορά το είδος του προγράμματος γυμναστικής που κάνουμε και για πόσο το κάνουμε. Είναι αλήθεια, πως όλοι έχουμε τη συνήθεια να επαναλαμβάνουμε τα πράγματα που μας ευχαριστούν. Αυτό συμβαίνει και με τη γυμναστική. Επιμένουμε συνεχώς στο ίδιο πρόγραμμα γυμναστικής κάτι το οποίο όμως δε μας ωφελεί. Οι περισσότεροι γυμναστές συνιστούν να αλλάζουμε το πρόγραμμα άσκησης μας κάθε 4 έως 6 εβδομάδες και ακόμα καλύτερα να προσθέτουμε και να δοκιμάζουμε και άλλα αθλήματα και διαφορετικά είδη γυμναστικής.
  1. Για τις γυναίκες σε αντίθεση με τους άντρες είναι δύσκολο να «φουσκώσουν» επειδή δεν έχουν πολλή φυσική τεστοστερόνη στο σώμα τους. Έτσι λοιπόν γνωρίζοντας το αυτό οι γυναίκες, επιλέγουν συνεχώς βάρη πολλών κιλών για τις ασκήσεις τους, πιστεύοντας πως έτσι θα πετύχουν την τόνωση και τη σύσφιγξη που χρειάζεται το σώμα τους. Λάθος! Πρέπει να θυμάστε ότι για αυτό το σκοπό χρειάζεστε βαράκια λίγων κιλών, αλλά πολλές επαναλήψεις (12-16 σε κάθε άσκηση). Με αυτό τον τρόπο οι μύες κουράζονται τόσο ώστε να αλλάξουν σχήμα, αλλά όχι να χτίσουν μυ. Αν θες να γίνεις πιο μυώδης, χρειάζεσαι πιο βαριά βαράκια και λιγότερες επαναλήψεις(6-8 σε κάθε άσκηση).

1_1111

  1. Η έλλειψη σωστής καθοδήγησης μπορεί να συντελέσει στη λανθασμένη εκτέλεση των ασκήσεων, η οποία θα έχει παράλληλα αρνητικές επιπτώσεις και στο σώμα σας. Μπορεί να μαθαίνετε τις τεχνικές των ασκήσεων βλέποντας τους φίλους ή τις φίλες σας στο γυμναστήριο, δυστυχώς όμως αυτά τα παραδείγματα τις περισσότερες φορές δεν είναι ασφαλή. Ένας γυμναστής πάντα θα σας καθοδηγήσει με το σωστότερο τρόπο.
  1. Ένα λάθος το οποίο έχω παρατηρήσει και εγώ η ίδια στον εαυτό μου είναι ότι παραλείπω την προθέρμανση και την αποθεραπεία. Η προθέρμανση είναι ένα απαραίτητο κομμάτι πριν την άσκηση σου(5 με 6 λεπτά), καθώς μαζί με το σώμα σου προετοιμάζεται και ο εγκέφαλος σου για το τι θα ακολουθήσει. Έτσι παράγονται επιπλέον ορμόνες στους μύες και τις αρθρώσεις σου που βοηθούν να προλάβεις τυχόν τραυματισμούς. Από την άλλη η αποθεραπεία στο τέλος της άσκησης είναι εξίσου σημαντική, καθώς βοηθάει στο να επανέλθει η θερμοκρασία και οι καρδιακοί σου παλμοί στο φυσιολογικό.
  1. Είναι εύκολο να έχετε την εντύπωση ότι θα γίνετε σαν την γυμνασμένη του γυμναστηρίου (αντίστοιχα και για τους άντρες), απλά και μόνο με το να την αντιγράφετε. Το πρόβλημα όμως είναι ότι χωρίς να γνωρίζετε τους στόχους που έχουν θέσει οι άλλοι ως προς τη γυμναστική, το να τους μιμείστε μπορεί να σας οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα ή χειρότερα σε τραυματισμό. Η καλύτερη λύση είναι να λάβετε χρήσιμες συμβουλές από έναν ειδικό και να επικεντρωθείτε σε ένα αποκλειστικά δικό σας πρόγραμμα.
  1. Όταν νιώθετε ότι έχετε τραυματιστεί σε κάποια μυϊκή ομάδα δεν θα πρέπει να συνεχίζετε στην ίδια ένταση για να «ξεπιαστείτε» αλλά ούτε και να σταματάτε εντελώς . Πρέπει να συνεχίσετε συντηρητικά και σε χαμηλές εντάσεις την προπόνησή σας και δώσετε έμφαση στις υπόλοιπες μυϊκές  ομάδες. Αν ο πόνος οφείλεται σε κάποιο πιάσιμο καλό είναι να συμβουλευτείτε κάποιο ειδικό φυσικής αγωγής για τις κατάλληλες διατάσεις.
  1. Όταν πηγαίνετε σε καθημερινή βάση γυμναστήριο, αρχίζει να μοιάζει με το δεύτερο σας σπίτι. Αυτή είναι μια επικίνδυνη στιγμή, διότι το γυμναστήριο παράλληλα αποτελεί και μέρος της κοινωνικής σας ζωής. Η γυμναστική τότε μπορεί να μπει σε δεύτερη μοίρα, κάτι το οποίο δε θέλουμε. Έτσι, χρειάζεται να βάλετε στη σωστή σειρά τις προτεραιότητες σας και να αξιοποιήσετε το χρόνος σας στο γυμναστήριο με τον καλύτερο τρόπο.
  1. Το σημαντικότερο όμως είναι μη βιαζόμαστε! Το να χάσουμε κιλά γρήγορα και να δημιουργήσουμε το τέλειο κορμί δε γίνεται. Αν θέλει να φτάσεις γρήγορα πήγαινε αργά…

 

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Xrysa Xamatzi

Ονομάζομαι Χρύσα Χαμαμτζή και είμαι φοιτήτρια Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ. Είμαι γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιά και δηλώνω ερωτευμένη με την πόλη μου. Αυτό που με χαρακτηρίζει, είναι ότι μιλάω πολύ και “πάσχω” από τη ψυχική νόσο της τελειομανίας. Αυτό που μου δίνει ενέργεια, είναι η γυμναστική και το χαμόγελο της μαμάς μου. Η μεγάλη μου αδυναμία είναι τα σκυλιά και ο μεγαλύτερος μου φόβος η μοναξιά. Στους ανθρώπους με απωθεί η αγένεια και με ελκύει η αποφασιστικότητα. Η δημοσιογραφία για μένα είναι τρόπος ζωής, καθώς με συναρπάζει το γεγονός πως θα μεταδώσω μια πληροφορία ή ένα μήνυμα στο κοινό, και με αυτό τον τρόπο θα τους δημιουργήσω ένα οποιοδήποτε συναίσθημα. Αυτό που επιδιώκω και ονειρεύομαι ; Mια δική μου ραδιοφωνική εκπομπή.