Τα κουτάβια που μαθαίνουν να παίζουν ανθρώπινα παιχνίδια, όταν αναπτύσσονται σε σκύλους θεωρούν τους ανθρώπους ως τη μόνη πηγή χαράς και διασκέδασης. Αυτοί οι σκύλοι είναι πολύ κοινωνικοί και είναι ευτυχής κανείς να τους έχει κοντά του. Πιθανώς ζουν καλύτερη ζωή στην ανθρώπινη κοινωνία, σε σύγκριση με τα κουτάβια που μαθαίνουν να παίζουν μόνο με άλλους σκύλους.

Το παιχνίδι δεν είναι απλώς ένας τρόπος να διασκεδάζετε εσείς και το κουτάβι σας, μολονότι η διασκέδαση είναι ουσιαστικό στοιχείο του παιχνιδιού. Τα παιχνίδια επιτρέπουν στους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν ο ένας τον άλλον και να μάθουν για τον χαρακτήρα του συμπαίχτη τους. Αποκαλύπτονται οι δυνατότητες και οι αδυναμίες τους και εκδηλώνονται οι αρετές και οι ικανότητες τους. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μειώνεται ο φόβος του αγνώστου, καθώς το κουτάβι και ο ιδιοκτήτης του γνωρίζονται περισσότερο μεταξύ τους. Ανακαλύπτουν νέα πράγματα, καθώς και οι δυο αναζητούν τρόπους να εμπλουτίσουν το παιχνίδι. Έτσι, επιτυγχάνεται καλύτερη κατανόηση ανάμεσά τους.

Αν παίζετε τακτικά με το κουτάβι σας, θα αναπτυχθεί ισχυρός δεσμός μεταξύ σας. Είναι πιθανό να βλέπετε ένα σκύλο καθημερινά επί χρόνια, ακόμη και να είστε η μόνη πηγή σίτισης του, χωρίς να «δεθείτε» μαζί του. Αν όμως συμπεριλάβετε στο πρόγραμμα σας αρκετά διαστήματα παιχνιδιού, θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε στενή σχέση ανάμεσα σας και θα προσφέρουν ένα μέσο για την εδραίωση της φιλίας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Αν είστε φίλοι με το κουτάβι σας, η εκπαίδευση του θα είναι πολύ πιο εύκολη και αποτελεσματική.

pug-1502562_1920
Αν επιθυμεί πραγματικά να σας ευχαριστεί και διασκεδάζετε όταν είστε μαζί, θα καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να εκτελεί σωστά εκείνο που του ζητάτε. Όσο περισσότερα παιχνίδια παίζετε με το κουτάβι σας, τόσο περισσότερο θα θεωρεί ότι είστε το πιο ενδιαφέρον πλάσμα στον κόσμο. Όσο περισσότερο θέλει να είναι μαζί σας και να σας ευχαριστεί, τόσο ευκολότερα θα το ελέγχετε.

Αν το κουτάβι σας παραμένει δίπλα σας κατά τη διάρκεια της βόλτας, προσδοκώντας να του ρίξετε ένα αντικείμενο για να παίξει, δεν θα περιφέρεται μόνο του και δεν θα μπλέξει σε φασαρίες. Αν περιμένει να κυνηγήσει το αντικείμενο που κρατάτε, δεν θα επινοεί δικά του παιχνίδια καταδιώκοντας γάτες, ανθρώπους που τρέχουν, αυτοκίνητα και ότι άλλο του φαίνεται περίεργο. Επειδή θα σας θεωρεί πολύ ενδιαφέροντες, είναι πιθανότερο να επιστρέψει πρόθυμα σε εσάς για να παίξετε κάποιο παιχνίδι μαζί, πάρα να τρέχει με άλλους σκύλους στο πάρκο αναγκάζοντας σας να προσπαθείτε να το πιάσετε.

Τα παιχνίδια χρησιμεύουν επίσης ως διέξοδος για τις έμφυτες κυνηγετικές ικανότητες των σκύλων, πολλές από τις όποιες διατηρούνται ακόμη. Κατευθύνοντας προς τα παιχνίδια την ενστικτώδη επιθυμία του σκύλοι σας να καταδιώξει, να συλλάβει και να θανατώσει θηράματα, θα το εμποδίσετε να βρει άλλου διέξοδο γι’ αυτές τις δραστηριότητες. Μερικοί σκύλοι, ιδίως εκείνοι που ανήκουν σε φυλές υπηρεσιών, εκτρέφονται για την ικανότητα τους να βρίσκονται σε σωματική και διανοητική εγρήγορση ολόκληρη τη μέρα. Στα περισσότερα σπίτια όμως, δεν προσφέρονται τέτοιες ευκαιρίες και, επειδή δεν υπάρχει κάποιο έργο με το οποίο μπορούν να ασχοληθούν, το παιχνίδι αποτελεί χρήσιμο υποκατάστατο.

Καθώς το κουτάβι ωριμάζει και γίνεται νεαρός ενήλικος σκύλος, είναι απαραίτητη η επαρκής σωματική και διανοητική εξάσκηση του. Αν η άσκηση είναι ελλιπής, ο σκύλος πιθανότατα να πλήττει και θα είναι δυσαρεστημένος επειδή δεν θα μπορεί να διαθέσει το πλεόνασμα τα ενέργειας του. Πολύ συχνά αυτό το περίσσευμα ενεργείας είναι η αιτία της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς του, καθώς ο σκύλος ανακαλύπτει εναλλακτικές διεξόδους για να τη διοχετεύσει. Αν του προσφέρεται σε διάφορες ώρες της ημέρας, μερικά διαλείμματα παιχνιδιού γεμάτα ζωντάνια, ο σκύλος σας θα προσαρμοστεί στις συνθήκες του σπιτιού, θα είναι ευχαριστημένος και θα προσδοκά την επόμενη φορά που θα εμφανίσετε τα αντικείμενα για το παιχνίδι.

Επειδή τα κουτάβια, ιδίως εκείνα που ανήκουν σε μεγαλόσωμες, δυσκίνητες ράτσες, δεν πρέπει να διανύουν μεγάλες αποστάσεις προτού ωριμάσουν τα οστά τους, το παιχνίδι με διάφορα αντικείμενα προσφέρει ένα χρήσιμο μέσο για να αναλώσουν μέρος της ενέργειας τους.

Είναι προτιμότερο να υπάρχουν μερικά σύντομα διαστήματα παιχνιδιού κατανεμημένα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, πάρα μια παρατεταμένη περίοδος παιχνιδιού. Προσπαθήστε να παίζετε με το κουτάβι σας όταν δείχνει καλή διαγωγή, δηλαδή όποτε δεν έχει προβεί σε ενέργειες που αποδοκιμάζεται. Αν ανταμείβετε την καλή συμπεριφορά του με παιχνίδι, πιθανότατα θα επιδείξει καλή διαγωγή και την επόμενη φορά. Αν εμφανίζετε τα αντικείμενα για το παιχνίδι μόνο όταν προκαλεί ενόχληση η αναστάτωση, η συμπεριφορά του γενικά θα επιδεινωθεί.

Όταν το κουτάβι σας γνωρίζει πόσο διασκεδαστικά μπορούν να είναι τα παιχνίδια με αντικείμενα, θα μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε σαν ανταμοιβή σε εκπαιδευτικές ασκήσεις. Τα παιχνίδια με αντικείμενα μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς όφελος σας και σε άλλες περιπτώσεις, όπως π.χ. για να υπερνικήσετε τη δειλία που εμφανίζει προς άλλους ανθρώπους η οποιονδήποτε άλλο φόβο εκδηλώσει ενδεχομένως το κουτάβι.
Πάνω απ’όλα, τα παιχνίδια με αντικείμενα αποτελούν έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους εδραίωσης και διατήρησης του ισχυρού δεσμού σας με το κουτάβι.
Have fun!!

Train your Dog
To be part of your Life
Cobrelius Project

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

be2live team

Το όνομά της δεν είναι τυχαίο, είναι το κορίτσι με το γλυκό χαμόγελο στην στάση του λεωφορείου, η διπλανή παρέα στο μπάρ, ο κολλητός σου που μόλις χώρισε... Ναι! Αυτό το τυπάκι της διπλανής πόρτας που την έχει πατήσει παραπάνω από μία φορά, σαν την be2live μας. Στο πλευρό της βρίσκονται φίλοι και μη, πρόθυμοι να αποτρέψουν άλλο ένα στραβοπάτημα της ή ακόμα να μοιραστούν την δική τους ιστορία μαζί σας. Η στήλη του gameofthoughts ανυπομονεί για την δική σου ιστορία, σε ένα παιχνίδι αληθινών σκέψεων. Και να θυμάσαι, πως το πιο σημαντικό όταν την πατάς είναι να χαμογελάς!