Άνθρωπος υπερόπτης. Αυτός που βλέπει τον εαυτό του ανώτερο από τους άλλους και αισθάνεται ότι υπερέχει από αυτούς. Ως αποτέλεσμα να επιζητά την προσοχή συνεχώς και να θέλει να είναι στραμμένοι όλοι οι προβολείς επάνω του. Η υπεροψία είναι ένα πολύ άσχημο χαρακτηριστικό που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος που τον καθιστά επίσης αντιδραστικό στην επικοινωνία του με τους γύρω του.

Υψηλοφροσύνη, έπαρση, εγωισμός και αλαζονεία είναι κάποια μειονεκτήματα που έχει ο υπερόπτης.  Θα σε μειώσει είτε με άμεσο είτε με έμμεσο τρόπο, θα σε χλευάσει , θα είναι θρασύς. Ο λόγος που κάποιος θα έχει το υπεροπτικό ύφος είναι η δύναμη και η υπεροχή που νομίζει ότι έχει σε κάτι, ο πλούτος, η επιτυχία. Είναι πολύ ζηλόφθονος με τους άλλους ή πιστεύει πως οι άλλοι είναι ζηλόφθονοι απέναντί του.

Η ταπεινοφροσύνη είναι το αντίθετο της υπεροψίας. Να μην επιζητάς επαίνους, δόξα και τιμές, να είσαι πρόθυμος να βοηθήσεις, χωρίς να διατυμπανίζεις για τις καλές σου πράξεις.

Θεραπεία της υπεροψίας είναι να αναγνωρίζεις και να παραδέχεσαι τα λάθη σου, να ζητάς συγγνώμη και να εντείνεις το συναίσθημα της ενσυναίσθησης. Έλα στη θέση του άλλου, προσπάθησε να καταλάβεις πώς σκέφτεται και πώς νιώθει. Αυτό βέβαια απαιτεί πολύ θάρρος από τη πλευρά του υπερόπτη.

 

Και για να το καταλάβεις καλύτερα πώς θα συμβεί, θα σου πω μια ιστορία:

Μια φορά ένας γέρος Ινδιάνος μίλησε στον εγγονό του για τη μάχη που γίνεται μέσα στη ψυχή των ανθρώπων. Είπε: «Γιε μου, η μάχη γίνεται μεταξύ δύο ΄λύκων΄ που υπάρχουν μέσα σε όλους μας». Ο ένας είναι το κακό.- Είναι ο θυμός, η ζήλια, η θλίψη, η απογοήτευση, η απληστία, η αλαζονεία, η αυτολύπηση, η ενοχή, η προσβολή, η κατωτερότητα, τα ψέματα, η ματαιοδοξία, η υπεροψία, το εγώ. Ο άλλος είναι το καλό. – Είναι η χαρά, η ειρήνη, η αγάπη, η ελπίδα, η ηρεμία, η ταπεινοφροσύνη, η ευγένεια, η φιλανθρωπία, η συμπόνοια, η γενναιοδωρία, η αλήθεια, η ευσπλαχνία και η πίστη στο Θεό. Ο εγγονός το σκέφτηκε για ένα λεπτό και μετά ρώτησε τον παππού του: «Ποιος λύκος νικάει;» O γέρος Ινδιάνος απάντησε απλά: «Αυτός που ταΐζεις».

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Sofia Xristianidou

Είμαι η Σοφία Χριστιανίδου, μια ρομαντική ψυχή που αγαπάει τον άνθρωπο και την ψυχή του...Γράφω, γιατί έτσι μου αρέσει να εκφράζομαι! Λατρεύω την ποίηση, τη φιλοσοφία και ψάχνω την αρμονία και την ''ομορφιά'' στα πράγματα! Όσο για τη μόδα και το styling...μεγάλες μου αδυναμίες! Εμπνέομαι από τον κόσμο γύρω μου, αγαπώ τους φίλους μου και δεν μπορώ να ζήσω χωρίς καφέ!